Competities

Algemene informatie voor squash competitie:

Men kan zich individueel opgeven of met een compleet team bij Squash Drachten (er moeten minimaal 6 personen in een team zitten).
Vermeld op het inschrijfformulier in welke klasse je wilt uitkomen (er wordt dus op elk niveau competitie gespeeld).
Om competitie te kunnen spelen bij Centre Squash Drachten  dien je een geldig lidmaatschap te hebben tijdens het competitieseizoen. Voor spelers die deel uit maken van de ‘selectie’, wordt een speciale regeling getroffen.
Tevens is het verplicht om een gelding lidmaatschap bij de SBN te hebben. De competitiebijdrage is 50 euro.

Wat krijg je hiervoor terug:
– Spelen van competitie ( SBN of Euregio)
– Spelen van bekercompetitie
– Spelen van voorjaarscompetitie
– Eten tijdens de competitie voor eigen team en tegenstanders
– Teamcaptian die de schema’s verzorgt

Omdat  Centre Squash Drachten gebruik maakt van een collectieve inkoop van kleding en faciliteiten, behoudt Centre Squash Drachten het recht om de kleding te voorzien van sponsoruitingen. In het verleden hebben een aantal enthousiaste squashspelers zelfstandig sponsoring voor hun eigen team geregeld.
Het centrum wil graag een uniforme uitstraling nastreven. Indien je iemand of een bedrijf weet die geïnteresseerd is in sponsoring, dan kun je contact opnemen met het squashcentrum via nummer 0512- 541056 of via e-mail info@squashdrachten.nl

SBN Squash competitie :

reguliere competitie:
Een competitiewedstrijd bestaat uit 4 wedstrijden, 4 dames- of 4 heren enkel partijen.De poule bestaat bij voorkeur uit 8 teams. Gedurende de competitie speel je twee maal tegen elk team, namelijk uit en thuis. Word je kampioen in je poule dan promoveer je direct naar een hogere klasse/divisie. De nummers 2 van elke poule spelen promotiewedstrijden, de nummers 6 spelen degradatiewedstrijden en de nummers 7 en 8 degraderen automatisch.
De competitie start halverwege september en eindigt eind maart. De dag waarop er competitie wordt gespeeld is afhankelijk van welke klasse/divisie je speelt. De thuiswedstrijden zijn standaard op zaterdag en de uitwedstrijden kunnen plaatsvinden op zaterdag of op de speeldag die daarvoor gereserveerd is (zie lijst speeldagen competitie). De aanvangstijden van de wedstrijden op zaterdag zijn 11.00 uur en door de week om 20.00 uur.
Squash Fryslân is ingedeeld in regio 1 of 2, dat betekent t/m Groningen of Apeldoorn, uitzonderingen daargelaten.

Speeldagen competitie:
Dames Heren:
Eredivisie: woensdag
1e divisie: vrijdag 1e divisie: vrijdag
2e divisie: vrijdag2e divisie:e: pre;”> vrijdag
Promotieklasse: vrijdag Promotieklasse: vrijdag
1e klasse: vrijdag 1e klasse: vrijdag
2e klasse: vrijdag
3e klasse: vrijdag

SBN bekercompetitie
Afgelopen seizoen is de SBN begonnen met een nieuw opzet van de bekercompetitie.
Komend seizoen zal de Bekercompetitie gelijktijdig met de reguliere competitie worden gespeeld. Teams die zich inschrijven voor de reguliere competitie hebben de mogelijkheid ook aan de bekercompetitie deel te nemen. De samenstelling van teams voor de bekercompetitie is gelijk aan die van de reguliere competitie. Er wordt ook op dezelfde wijze gespeeld, dus met uitsluitend enkel wedstrijden en heren en dames in een aparte competitie. Speeldag van de Bekercompetitie is vrijdagavond. Teams kunnen aangeven op zaterdag te willen spelen. Het verplaatsen van bekerwedstrijden is niet mogelijk.
Er zal worden gespeeld in de bekende drie categorieën: Elite Cup, B-Categorie en C-Categorie.
Indeling in de categorieën verloopt als volgt:
Elite Cup: Teams uit de eredivisie en eerste divisie
B-Categorie: Teams uit de tweede divisie en promotieklassen
C-Categorie: Teams uit de 1ste, 2de en 3de klasse regionaal.
Teams worden ingedeeld in een groot schema. Middels een knock-out systeem wordt in een aantal rondes toegewerkt naar 4 teams. Deze teams strijden tijdens de landelijke finaledag om de bekertitel.

Mixcompetitie
Na de reguliere competitie, is er ook een mogelijkheid om voorjaarscompetitie te spelen. De voorjaarscompetitie wordt gespeeld in de periode april t/m juni en zal worden afgesloten met een finaledag. De voorjaarscompetitie is een aantrekkelijke competitie voor gemengde teams waarbij gezelligheid en attractief squash voorop staat.
De voorjaarscompetitie zijn gemengd van samenstelling. Een bekercompetitiewedstrijd bestaat uit 8 partijen, 2 dames-enkel, 4 heren-enkel, 1 mix-dubbel en 1 heren-dubbel.  Per speelavond komen per team maximaal 3 dames en 7 heren in actie, maar tenminste 2 dames en 4 heren.
De thuiswedstrijden worden gespeeld op vrijdagavond (aanvang 19.30 uur).De poules worden zoveel mogelijk regionaal ingedeeld.
Er kan dit jaar op veler verzoek ingeschreven worden in 3 verschillende categorieën:
A = Landelijk ( ere- en 1e divisie/ A/B spelers)
B = Landelijk/Regionaal ( 2e divisie/promotieklasse/ en C spelers)
C = Regionaal ( 1e klasse en lager / C- spelers en lager)
Euregio squash competitie:
De Euregio Squash Competitie is een squashcompetitie die in 1994 is opgezet door een aantal samenwerkende squashcentra in het Euregio gebied. (= Overijssel, Gelderland, grensstreek Duitsland) . In de 11 jaar die de Euregio Squash Competitie nu aan de gang is, is het aantal deelnemers ieder jaar gestaag gegroeid. Aan het huidige seizoen doen inmiddels bijna 100 teams mee.
De Euregio Squash Competitie is een teamcompetitie, d.w.z. er wordt gespeeld in teams. Een team bestaat uit minimaal 4 spelers.
Op iedere wedstrijddag wordt een zogenaamde ‘driehoekswedstrijd’ gespeeld. Dit houdt in dat 3 teams in één squashcentrum bijeenkomen en daar hun onderlinge wedstrijden spelen. (Dus: team A speelt tegen team B, team A speelt tegen team C en team B speelt tegen team C)
Bij de Euregio Squash Competitie wordt gespeeld in een poule van 6 tot 13 teams. De indeling in de divisies is op basis van speelsterkte en teamsamenstelling. De indeling in de divisies is op basis van speelsterkte en teamsamenstelling. De speelsterkte schaling komt overeen met die van SBN (= landelijk squashbond):
Speelsterkte:
Heren / Dames / Gemengd         ( dames mogen ook in de heren competitie uitkomen)
B meerjarige wedstrijdervaring B spelers
C1               meerjarige wedstrijdervaring C spelers
C2               enige wedstrijdervaring C/D spelers
D1               meerjarige wedstrijdervaring D spelers
D2               enige wedstrijdervaring D spelers
E                 beginners
Het speelseizoen is ingedeeld in 2 periodes:
Periode 1: september t/m december
Periode 2: januari t/m april
Ieder team speelt in totaal ongeveer 10 wedstrijddagen, waarvan de helft in de eerste periode en de andere helft in de tweede periode. Alle wedstrijden vinden plaats op zondagmiddagen en beginnen om 13.00 uur.

De Euregio Squash Competitie is een internationale squashcompetitie die in 1994 is opgezet door een aantal samenwerkende squashcentra in het Euregio gebied (= Overijssel, Gelderland, grensstreek Duitsland) uit onvrede met de grote reisafstanden en hoge kosten van de squashcompetitie van de (toen nog) NSRB.

Belangrijk bij het starten van de Euregio Squash Competitie was ook het grensoverschrijdende karakter: Naast Nederlandse teams doen er ook Duitse teams mee aan de Euregio Squash Competitie. Letterlijk ‘squash zonder grenzen’ dus!

In de 11 jaar die de Euregio Squash Competitie nu aan de gang is, is het aantal deelnemers ieder jaar gestaag gegroeid. Aan het huidige seizoen doen inmiddels bijna honderd teams mee.

De Euregio Squash Competitie is een zogenaamde teamscompetitie, d.w.z. er wordt gespeeld in teams. Een team bestaat uit minimaal vier spelers.

Per wedstrijd spelen steeds vier spelers van het ene team tegen vier spelers van het andere team. De eventuele overige twee spelers staan (voor die wedstrijd) reserve.

Op iedere wedstrijddag wordt een zogenaamde ‘driehoekswedstrijd’ gespeeld. Dit houdt in dat drie teams in één squashcentrum bijeenkomen en daar hun onderlinge wedstrijden spelen. (Dus: team A speelt tegen team B, team A speelt tegen team C en team B speelt tegen team C)

Bij de Euregio Squash Competitie wordt gespeeld in divisies van zes tot dertien teams. De indeling in de divisies is op basis van speelsterkte en teamsamenstelling. In de Euregio Squash competitie wordt er gespeeld in divisies van zeven tot dertien teams. De indeling in de divisies is op basis van speelsterkte en teamsamenstelling. De speelsterkte schaling komt overeen met die van SBN (= landelijk squashbond):

Speelsterkte:
B: Meerjarige wedstrijd- en veel toernooi-ervaring
C: Enige wedstrijd-ervaring, spelen af en toe ook toernooien
D: Weinig wedstrijd-ervaring
E: Beginners

Teamsamenstelling:
– Heren
– Dames
– Gemengd
– Jeugd

Het speelseizoen is ingedeeld in twee periodes:
Periode 1: september t/m december
Periode 2: januari t/m april

Ieder team speelt in totaal ongeveer tien wedstrijddagen, waarvan de helft in de eerste periode en de andere helft in de tweede periode. Alle wedstrijden vinden plaats op zondagmiddagen en beginnen om 13.00 uur.

Drachten speelde voor het eerst competitie in 1994, een opzichzelf staande regionale competitie genaamd de Henkel competitie. Nu vele jaren later is Drachten weer actief op competitie gebeid en speelt het alweer twee seizoenen competitie. En het wordt steeds succesvoller, het eerste seizoen deden we met twee teams in de hoogste divisie mee en in het tweede seizoen kwam hier een derde (jeugd) team bij. Nu het derde seizoen voor de deur staat zijn we druk bezig met het samenstellen van een vierde team voor de euregio competitie.