Koploper Rotterdam te sterk voor de Friezen


Koploper Rotterdam te sterk voor de Friezen

Drachten 8-3-2023,
 
De kraker in de Eredivisie squash tussen de nummer 3 Froconsur/CS Drachten en de nummer 1 Victoria Rotterdam was om te smullen gister avond aan de Sportlaan 1 in Drachten. Op papier was Rotterdam ligt in het voordeel maar het kon alle kanten op.
De openingswedstrijd was die tussen de nummers 3 waar Drachtster clubkampioen Eelco Reitsma zijn thuisdebuut maakte tegen de jonge getalenteerde Knut Hogervorst. Reitsma begon sterk aan de wedstrijd en liet duidelijk zien waarom hij geselecteerd was voor de basis. Tot 8-8 ging het gelijk op tussen beiden, maar de spanning was duidelijk te zien bij de debutant die de laatste paar punten naar zijn tegenstander zag gaan. In de tweede en derde game schroefde Hogervorst het tempo op maar Reitsma wist desondanks knap in het spoor van de Rotterdam te blijven al was het Hogervorst die met 7-11 en 7-4 de eerste wedstrijd wist te winnen.
De tweede wedstrijd van de avond ging tussen de kopmannen Daniel Mekbib (Drachten) en Jakub Solnicky (Rotterdam). De twee Tsjechen kennen elkaar goed en dat was te zien op de baan. In hun vorige ontmoeting in de Eredivisie was het Mekbib die de wedstrijd overtuigend wist te winnen en pakte ook nu de eerste game met 11-9. Daarna was het over en uit voor de aanvallende Tsjech. Hij kampte zichtbaar met maagklachten en kun het niet meer opbrengen om het hoge tempo van Solnicky bij te benen die op zijn beurt de wedstrijd zeer professioneel uit speelde en daarop volgende games won met 5-11, 6-11 en 3-11.
Het slotstuk was op voorhand al de wedstrijd waar de Drachtster aanhang al weken naar uitkeek, namelijk die tussen de nummer 3 van Nederland Thijs Roukens en de Nederlands kampioen Piedro Schweertman. Beide spelers verkeren dit seizoen in bloedvorm. De openingsgame ging zeer overtuigend naar Roukens die met zijn hoge tempo de Nederlands kampioen geen kans gaf om in de wedstrijd te komen. Maar de geslepen Schweertman liet wederom zien nog steeds de beste squasher van ons land te zijn door zich sterk te herpakken en de tweede game met 9-11 uit het vuur te slepen. In de derde game pakte Schweertman door en dwong hij Roukens tot losse ballen waar hij op zijn beurt van profiteerde zoals alleen hij dat kan. De vierde game herpakte Roukens zijn solide spel weer op, maar Schweertman bleef goed in het spoor van de sterke Fries en speelde op de belangrijke momenten de juiste ballen en won de wedstrijd met 7-11.
Met deze grote overwinning verstevigd Rotterdam hun koppositie in hun race naar de titel.