Thijs Roukens wint brons op NK Squash

Thijs Roukens wint brons op NK Squash 2023
Amsterdam 12-02-2023,
De afgelopen week werd er op de banen van het Frans Otten Stadion in Amsterdam gestreden om de titels van Nederlands Kampioen. Er deden dit jaar maar liefst 11 Friezen waarvan 10 spelend voor Centre Squash Drachten en 1 uitkomend voor Sneek.  Vier dagen lang wordt er in 5 verschillende categorieën gestreden om deze prestigieuze titel.
Op het hoogste niveau speelde bij de heren Thijs Roukens en bij de dames Marieke Akkerman mee. Voor Akkerman was dit het eerste NK waarbij ze in de eerste ronde mocht aantreden tegen de voormalig Nederlands kampioen Tessa ter Sluis. Akkerman opende spectaculair met een snel en aanvallend spel maar moest haar meerdere erkennen in de ervaren ter Sluis. De laatste 2 wedstrijden wist ze te winnen met een spannende vijfsetter in de tegen de talentvolle Eva Maas als afsluiter. Bij de heren was Thijs Roukens als derde geplaatst voor de titel. In de kwartfinale moest zijn tegenstander in de warming-up al opgeven met een rugblessure. In de halve finale trof Roukens de Wereldkampioen junioren Rowan Damming. Een uiterst spannende wedstrijd waarbij het commentaar op de livestream werd verzorgd door niemand minder squashfanaat Marco van Basten. Tot 2-2 ging het gelijk op tussen deze 2 titel kandidaten maar het was uiteindelijk Damming die na een zwaarbevochten wedstrijd de overwinning naar zich toe trok. De kleine finale om de bronzen medaille was tegen de ervaren Rene Mijs die eerder al een game wist te winnen van 6-voudig Nederlands kampioen en finalist Piedro Schweertman. Maar Thijs bleek oppermachtig en won het brons zonder een game af te staan. Bij de heren was het Piedro Schweertman die voor de zevende keer de titel omhoog tilde en bij de dames was het Fleur Maas die haar titel wist te prolongeren.
In categorie 2, 1 niveau onder de top deden 6 spelers uit Friese squashers mee. Eelco Reitsma (Drachten) en Tristan Keenan (Sneek) namen het tegen elkaar op in de kwartfinale waarbij het jonge talent Keenan (15 jaar) oppermachtig was. Hij liet Reitsma niet in zijn spel komen en wist overtuigend met 3-0 te winnen. Keenan moest in de halve finale zijn meerder erkennen tegen de uiteindelijke winnaar maar haalde wel knap de bronzen medaille. Reitsma behaalde de 6e plek. Wouter Rutjes werd 15e, Jelmer de Haan 16e, Sjoerd Wiersma 18e en Siebren Hempenius 19e.
Ook deed er jong Fries talent mee. De 13-jarige jongens Quinten van Es en Jesper Hempenius die beide spelen in het Nederlands team onder de 15 jaar speelden mee in de categorie 4. Van Es wist zich te kwalificeren voor het hoofdschema maar verloor in de eerste ronde ongelukkig met 3-2 van Kellan Vogelzang. Daarna wist hij alle wedstrijden overtuigend te winnen en won daarmee de plate. Hempenius wist zich helaas niet te kwalificeren voor het hoofdschema maar speelde het toernooi wel helemaal uit in het verliezerstoernooi waar hij de finale wist te halen. In de finale was Jeroen Buitendijk met 3-0 te sterk voor het jonge talent.
Tijdens de prijs uitreiking worden er traditie getrouw twee belangrijke award uitgereikt aan de meest talentvolle jeugdspeler en aan de coach van het jaar. Trainer en coach van Centre Squash Drachten Sipke Wiersma mocht dit jaar de prestigieuze titel van beste coach het jaar jaar, de Jonah Barrington award in ontvangst nemen voor zijn verdienstelijke prestaties als coach. Ook is Wiersma per 1 februari aangesteld als junioren Bondscoach en zal hij in April zijn eerste EK gaan spelen met de junioren ploeg.